Cibad

  • Augmenta la mida de la font
  • Mida de la font per defecte
  • Disminueix la mida de la font
Inici Els professionals dels serveis socials reclamen compromís polític per aturar la reforma de l’administració local

Els professionals dels serveis socials reclamen compromís polític per aturar la reforma de l’administració local

Correu electrònic Imprimeix PDF

acciosocial.org. Nota de premsa dels Col·legis professionals de Treball Social, Psicologia i Educadores i Educadors Socials

  • Treballadors socials, educadors socials, psicòlegs, pedagogs, politòlegs i sociòlegs debaten el 30 de gener a Barcelona sobre ‘El futur dels serveis socials municipals davant la reforma de l’administració local’
  • Prop de 3.000 municipis de tot l’Estat han presentat recurs d’inconstitucionalitat contra la llei del PP per invasió de competències
  • A Catalunya la campanya de mocions d’ajuntaments impulsada pels col·legis professionals compta amb el suport de l’ACM i la FMC

Els professionals de l’àmbit social fan una crida a reforçar el front comú amb els representants polítics contra la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL), aprovada pel Govern del PP i pendent d’un recurs de prop 3.000 municipis de tot l’Estat per invasió de competències admès a tràmit pel Tribunal Constitucional. A Catalunya, la campanya impulsada el juliol de 2013 pels col·legis de treballadores socials, educadores socials, psicòlegs, pedagogs, politòlegs i sociòlegs perquè els plens municipals presentessin una moció a favor del manteniment dels serveis socials de proximitat en mans dels municipis i els consells comarcals compta amb el suport de l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya, i tant el Parlament com el Govern de la Generalitat han presentat també recurs davant el TC junt amb els parlaments d’Extremadura i Navarra i els governs autonòmics d’Andalusia, Astúries i Canàries.


La jornada sobre ‘El futur dels serveis socials municipals davant la reforma de l’administració local’ que tindrà lloc demà a la tarda a Barcelona pretén avaluar l’impacte de la llei i debatre les propostes que s’elevaran a les diferents instàncies polítiques per frenar i revertir el desplegament de la LRSAL. Malgrat que l’aplicació als serveis socials s’ha posposat fins al 31 de desembre de 2015, els professionals estan detectant mesures restrictives i suspensió de concursos per part de determinats ajuntaments en previsió de la plena entrada en vigor.

El desmantellament del model de serveis socials construït des dels anys 80 que suposa la LRSAL és un atac al municipalisme i a la garantia dels drets individuals i col·lectius que, sumat a les successives retallades dels darrers anys al sistema de protecció social, tindria uns efectes devastadors en l’atenció a la ciutadania i, en especial, a les persones més vulnerables. La transferència dels serveis socials bàsics a les comunitats autònomes i les diputacions supeditarà l’atenció a la disponibilitat pressupostària, i els municipis veuran reduïda la seva competència a situacions d’emergència i exclusió social, amb el retrocés i retorn als paràmetres de la beneficència que això significa.

Els professionals reclamen compromís polític i implicació dels poders locals i autonòmics per mantenir els serveis socials de proximitat, i apel·len als principis d’autonomia local, subsidiarietat i equitat “per no posar en perill el model de convivència, benestar, cohesió social, participació democràtica i qualitat de vida”, tal com recull la moció dels ajuntaments. A més, la jornada dóna continuïtat als debats plantejats al Congrés de Serveis Socials Bàsics celebrat recentment, on els col·legis organitzadors –Treball Social, Educadores i Educadors Socials i Psicologia— van constatar la necessitat de millorar la resposta a la ciutadania en un moment d’increment de la demanda i reducció dels recursos per fer-hi front.

 

El CIBAD "Centre d'Iniciatives del Barcelonès en l'àmbit de la dependència" és un dispositiu local d'informació, formació i assessorament en l'àmbit de la dependència, creat a la comarca del Barcelonès per a col·laborar amb la Generalitat de Catalunya i l'Administració central de l'Estat, en la posada en marxa del nou Sistema d'Atenció a la Dependència.


 

 

Assistència tècnica:

 


Intranet

Agenda

Mes anterior Maig 2019 Proper mes
L M X J V S D
week 18 1 2 3 4 5
week 19 6 7 8 9 10 11 12
week 20 13 14 15 16 17 18 19
week 21 20 21 22 23 24 25 26
week 22 27 28 29 30 31

Destaquem

Materials de la IV Jornada CIBAD Llei de la dependència i Serveis Socials: on som i cap a on anem

Ja són consultables els materials que l’expert en política social Luís Barriga i l’expert en serveis socials Miquel Àngel Manzano van utilitzar en les seves intervencions en la IV Jornada CIBAD Llei de la dependència i serveis socials: on som i cap a on anem.

Més de 80 professionals dels serveis socials de diferents municipis de Barcelona i altres representants del sector van assistir a la jornada celebrada al Consell Comarcal del Barcelonès el passat 5 de desembre.

La jornada va ser presentada pel President del Consell Francesc Josep Belver i també va comptar amb la participació dels representats al Congrès de Diputats Angels Esteller PPC, Esperança Esteve, PSC, Carles Campuzano, C i U, Laia Ortiz, ICV - EU i A, i la senadora Ester Capella, d’ERC, moderats per en Joaquim Mestre, vicepresident del Consell Comarcal del Barcelonès, que van debatre a la taula rodona sobre el “Posicionament dels grups parlamentaris al Congrés dels Diputats en relació a la LAPAD i al model de serveis socials bàsics”.

Cliqueu als links següents:

Programa de la jornada

LAPAD i Serveis socials: situació actual i perspectives de futur. Luís A. Barriga Martín, expert en Política Social

Article de Luís A. Barriga relacionat amb la ponència

Canvis en els models d’atenció social local: serveis versus assistència. Miquel Àngel Manzano, tècnic de l’Àrea d’Atenció a les Persones, de la Diputació de Barcelona